Reklama
Reklama

Jan i Helena Lubomirscy robią Wigilię z rozmachem! Na stole bliny z kawiorem, indyk z kasztanami i foie gras

Książę Jan Lubomirski-Lanckoroński i hrabianka Helena Mańkowska w tym roku urządzają święta z prawdziwym przepychem. Na wigilijnym stole znajdą się prawdziwe rarytasy, przyrządzone według przepisu sprzed kilku wieków!


Książę Jan Lubomirski-Lanckoroński i hrabianka Helena Mańkowska to prawdziwa, polska para royalsów. Oboje wywodzą się z długowiecznych rodów szlacheckich z tradycjami. W rozmowie z Vivą zdradzili, jak będzie wyglądała ich Wigilia, a zwłaszcza, co pojawi się w tym szczególnym dniu na ich stole.

Reklama

Jan i Helena Lubomirscy. Jak obchodzą święta?

Wystawne życie pary arystokratów znacznie różni się od tego, które wiodą zwykli zjadacze chleba. Razem dzielą zamiłowanie do zamiłowania do sztuki, drogocennych obrazów, a także romantycznych przejażdżek dorożką. Nic więc dziwnego, że również święta u nich będą z prawdziwym przepychem. Para zamierza je spędzić na zamku w Lubniewicach razem z najbliższymi.

"Dołączą do nas moi rodzice, moje dzieci z pierwszego małżeństwa - Jeremi i Weronika, być może uda nam się również pozyskać część rodziny mojej małżonki, która ma w Polsce dwóch braci" - powiedział Jan.

Jan i Helena Lubomirscy. Co znajdziemy na ich świątecznym stole?

Jak można się domyślić, również na stole Wigilijnym w pałacu Lubomirskich również nie zabraknie wspaniałych potraf. "Nasza tradycja odnośnie potraw sięga cztery wieki wstecz. W rodzinie Lubomirskich powstała pierwsza polska książka kucharska. Stanisław Czerniecki, kuchmistrz (...) w 1682 roku wydał swoje przepisy pod tytułem "Compendium ferculorum albo zebranie potraw". Są to 333 przepisy na potrawy mięsne, rybne, mleczne, pasztety, torty i ciasta. Niektóre z nich byłyby dziś trudne do zrealizowania, no chyba że dysponujemy ogonami bobra, chrapami łosia, mięsem z głuszca lub cietrzewia... Ulubionym bohaterem przepisów Czernieckiego był kapłon - kastrowany i tuczony kogut, na którego przyrządzenie podaje kilkadziesiąt przepisów" - zdradza Książę Jan Lubomirski-Lanckoroński.

W domu Księcia panuje wiele tradycji, związanych ze świętami. "Wigilia w Polsce tradycyjnie jest postna, więc jako zabawną ciekawostkę dodam, że nasza rodzina od paru wieków elegancko obchodziła tę zasadę - a Kościół się z tym zgadzał - mianowicie podawaliśmy ogony bobrze, dlatego że są pokryte łuską i mogą być traktowane jako ryba" - ujawnia Lubomirski.

W tym roku również żona Księcia będzie miała swój udział w przygotowaniach do świąt. "W tym roku bobrów nie będzie, ale w pierwszy dzień świąt sama przygotuję francuską, tradycyjną potrawę - indyka faszerowanego jadalnymi kasztanami. Na deser bûche de Noël, tradycyjne ciasto francuskie w kształcie polana drewna, czyli biszkopt z kremem maślanym o smaku orzecha laskowego, Grand Marnier lub kawy" - zdradziła. Jak dodaje, na stole nie zabraknie również blinów z kawiorem, łososia i foie gras.

Zobacz też:

Andrzej Pietras ma nową Beatę! Zaskakujące wieści o byłym mężu Kozidrak i młodszej ukochanej!

Kuba Wojewódzki zażartował z Kozidrak. Dębska szybko go zgasiła!

Tak Julia Wieniawa świętowała urodziny!

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Jan Lubomirski-Lanckoroński | Helena Mańkowska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy