Anna Jurksztowicz napisała książkę kucharską!
Anna Jurksztowicz zapewnia, że wszystkie przepisy testowała na najbliższych.
Od książek kucharskich uginają się półki w księgarniach. Co ciekawego może więc być w kolejnej? "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić", zaskakuje osobą autorki.
To piosenkarka Anna Jurksztowicz (52 l.), znana z takich przebojów jak "Diamentowy kolczyk", "Na dobre i na złe" czy "Stan pogody".
Okazuje się, że gotowanie to jej wielka pasja, a na udoskonalenie przepisów - jak sama twierdzi - poświęciła wiele lat, podróżując po całym świecie i podpatrując najlepszych kucharzy. I chociaż umiejętności kulinarne Anny są niezwykłe, dotąd, oprócz jej bliskich, nikt o nich nie wiedział.
- Każda impreza urządzona przez Anię to kulinarna uczta - zaświadcza jedna z jej przyjaciółek. - Jest na to co najmniej kilkuset wiarygodnych i... trzeźwych świadków!
Właśnie za ich namową postanowiła napisać książkę kucharską. Nie ukrywa bowiem, że proponowane potrawy wielokrotnie sprawdziła na sobie, a także przyjaciołach, a przede wszystkim na rodzinie: mężu Krzesimirze (62 l.) i synu Radzimirze (28 l.), którzy są kompozytorami, oraz córce Marii.
A skąd tytuł? - Żyjemy w czasach niespotykanej w dziejach nadprodukcji żywności - tłumaczy Anna Jurksztowicz. - Aby dokonywać wyboru, kupując nawet najbardziej podstawowe produkty, musimy mieć wiedzę na ich temat, a także posługiwać się inteligencją, by jedząc i pijąc, wspierać swój organizm. I to chciałabym przekazać w swojej książce.