Anna Starmach twierdzi, że jajka na Wielkanoc nie muszą być nudne! Sprawdźcie jej 3 sztandarowe przepisy!
Anna Starmach przekonuje, że w Wielkanoc wcale nie trzeba podawać tych samych, nudnych jajek, jak co roku. Na swoim blogu zaproponowała 3 przepisy z fantazyjnymi wariacjami na temat tego dania, które zaspokoją podniebienia największych smakoszy. Sprawdźcie!
Wielkanoc to dla wielu Polaków i Polaków czas, kiedy całą rodziną mogą zgromadzić się przy wspólnym stole i spędzić miło czas. W tym okresie jednym z najważniejszych rzeczy jest... jedzenie! Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez barszczu lub żurku, sałatki jarzynowej i jajek pod każdą postacią. W każdym domu panują inne tradycje, a wariacji kulinarnych najpopularniejszych, świątecznych dań jest mnóstwo.
Anna Starmach, jako zapalona kucharką z pasją, przekonuje, że świąteczne potrawy wcale nie muszą być nudne! Chociaż Polki i Polacy kochają tradycję, warto czasem zmienić sposób robienia ulubionych dań, aby urozmaicić dania na świątecznym stole. W tym celu jurorka "MasterChefa" opublikowała na swoim blogu 3 wyjątkowe przepisy na wielkanocne jajka.
Uwielbiana przez publiczność kucharka namawia, aby spróbować ich w domu. Skusicie się?
Składniki:
- 4 jajka
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- świeża kolendra, pietruszka lub rzeżucha
- sól, pieprz
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do osobnego naczynia. Do żółtek dodajemy awokado, sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy powstałym nadzieniem wydrążone połówki jaj. Gotowe danie możemy udekorować świeżą kolendrą, pietruszką lub rzeżuchą.
Składniki:
- 4 jajka
- 70 g łososia wędzonego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka małych kaparów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jaja gotujemy na twardo, obieramy tylko czubki. Odkrawamy kawałki żółtka, które następnie mieszamy z majonezem. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny i pokrojonego łososia, miksujemy na gładką masę. Nadzienie przekładamy do jajek, a całość posypujemy kaparami.
Składniki:
- 5 jajek
- 6 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 80 g żółtego sera
- sól, pieprz
- dodatki do wyboru: pomidorki, papryka, boczek, pietruszka, oliwki, brokuły, ser pleśniowy
Jaja wbijamy do miseczki i rozbełtujemy z solą i pieprzem. Wykładamy foremki do muffinek plastrami szynki. Dodajemy ulubione składniki (Anna Starmach poleca połączenie pomidorków i oliwek). Na wierzch kładziemy ser, całość zalewamy masą jajeczną. Minifrittaty zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobaczcie również:
Gwiazdy zdradzają swoje przepisy wielkanocne. Kiełbasa od Gessler, mazurek od Makłowicza
Britney Spears otwiera się na temat seksu w ciąży: "Jest świetny"
Agnieszka Mazurek nie żyje. Prokuratura wszczęła śledztwo. Szokujące okoliczności zgonu