Reklama
Reklama

Anna Starmach twierdzi, że jajka na Wielkanoc nie muszą być nudne! Sprawdźcie jej 3 sztandarowe przepisy!

Anna Starmach przekonuje, że w Wielkanoc wcale nie trzeba podawać tych samych, nudnych jajek, jak co roku. Na swoim blogu zaproponowała 3 przepisy z fantazyjnymi wariacjami na temat tego dania, które zaspokoją podniebienia największych smakoszy. Sprawdźcie!


Wielkanoc to dla wielu Polaków i Polaków czas, kiedy całą rodziną mogą zgromadzić się przy wspólnym stole i spędzić miło czas. W tym okresie jednym z najważniejszych rzeczy jest... jedzenie! Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez barszczu lub żurku, sałatki jarzynowej i jajek pod każdą postacią. W każdym domu panują inne tradycje, a wariacji kulinarnych najpopularniejszych, świątecznych dań jest mnóstwo.

Reklama

Anna Starmach, jako zapalona kucharką z pasją, przekonuje, że świąteczne potrawy wcale nie muszą być nudne! Chociaż Polki i Polacy kochają tradycję, warto czasem zmienić sposób robienia ulubionych dań, aby urozmaicić dania na świątecznym stole. W tym celu jurorka "MasterChefa" opublikowała na swoim blogu 3 wyjątkowe przepisy na wielkanocne jajka.

Uwielbiana przez publiczność kucharka namawia, aby spróbować ich w domu. Skusicie się?

Anna Starmach: Jajka faszerowane masą z awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra, pietruszka lub rzeżucha
  • sól, pieprz

Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do osobnego naczynia. Do żółtek dodajemy awokado, sok z cytryny, majonez, sól oraz pieprz i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy powstałym nadzieniem wydrążone połówki jaj. Gotowe danie możemy udekorować świeżą kolendrą, pietruszką lub rzeżuchą.

Anna Starmach: Jajka z łososiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 70 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jaja gotujemy na twardo, obieramy tylko czubki. Odkrawamy kawałki żółtka, które następnie mieszamy z majonezem. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny i pokrojonego łososia, miksujemy na gładką masę. Nadzienie przekładamy do jajek, a całość posypujemy kaparami.

Anna Starmach: Minifrittaty

Składniki:

  • 5 jajek
  • 6 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 80 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • dodatki do wyboru: pomidorki, papryka, boczek, pietruszka, oliwki, brokuły, ser pleśniowy

Jaja wbijamy do miseczki i rozbełtujemy z solą i pieprzem. Wykładamy foremki do muffinek plastrami szynki. Dodajemy ulubione składniki (Anna Starmach poleca połączenie pomidorków i oliwek). Na wierzch kładziemy ser, całość zalewamy masą jajeczną. Minifrittaty zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobaczcie również:

Gwiazdy zdradzają swoje przepisy wielkanocne. Kiełbasa od Gessler, mazurek od Makłowicza

Britney Spears otwiera się na temat seksu w ciąży: "Jest świetny"

Agnieszka Mazurek nie żyje. Prokuratura wszczęła śledztwo. Szokujące okoliczności zgonu

Pomagajmy Ukrainie - Ty też możesz pomóc!

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Anna Starmach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy