Borys Szyc konkuruje z Magdą Gessler. Zarabia na pierogach
Borys Szyc oprócz aktorstwa postanowił rozwijać się także w branży gastronomicznej. Aktor od wielu lat jest właścicielem restauracji "Akademia" w stolicy. Ceny w tym lokalu potrafią mocno zaskoczyć. Jakiś czas temu restaurację celebryty odwiedził znany influencer.
Wielu celebrytów decyduje się na otwarcie gastronomicznego biznesu, niejako "na boku" swojej kariery w show-biznesie. Dzięki rozpoznawalnosći mogą liczyć na większe zainteresowanie oraz na wsparcie swoich fanów.
Borys Szyc to jedna z gwiazd, która także zdecydowała się na ten krok. Aktor już od ponad 10 lat jest właścicielem restauracji "Akademia" na warszawskim Mokotowie.
W menu lokalu Szyca znajdziemy przede wszystkim zupy, pierogi, dania mięsne i desery. A jak jest z cenami? Kilka miesięcy temu postanowił sprawdzić to Dymitr Błaszczyk z kanału "Sprawdzam Jak", który na swoich profilach często testuje popularne restauracje należące do gwiazd i celebrytów.
Ceny przystawek zaczynały się od 42 złotych. Youtuber postawił na tatar z wołowiny z cebulą, ogórkiem i grzybami (59 zł) oraz wątróbkę drobiową z jabłkowym chutney i sosem malinowym (48 zł).
O wątróbce mówił tak:
"Bardzo dobra. Smaczna, aromatyczna, bardzo esencjonalna. W środku została jeszcze jędrna. Nie jest zrobiona na wiór, jest zrobiona idealnie. Czy 48 zł bym za to zapłacił? Jako mini-fan wątróbki myślę, że tak"
Tatar również przypadł do gustu Dymitrowi. Docenił on sposób doprawienia oraz wysoką jakość mięsa.
Na danie główne influencer wybrał pierogi z cielęciną z okrasą z boczku oraz dewolaja z purée ziemniaczanym i mizerią. Każde z tych dań kosztowało 59 zł.
"Zobaczcie, co pierogi w restauracji Borysa Szyca mają w środku! Mamy tutaj...cielęcinę, bardzo delikatną. Niesamowicie wypełniony jest ten pieróg. Jest okrasa i jakaś zielenina... Naprawdę dobre! Ciasto delikatne, trochę zbyt sprężyste, dużo jajek tu dodano. Trochę za mało słone. Ale farsz! Delikatny, kruchutki, aksamitny, nie ma do czego się przyczepić" - relacjonował.
Można więc wywnioskować, że dania serwowane w restauracji aktora chociaż drogie, to bronią się jakością.
"Akademia" nie jest pierwszą próbą zawojowania rynku gastronomicznego przez Borysa Szyca. W 2008 roku Borysz Szyc wszedł razem ze swoją koleżanką z branży, Katarzyną Figurą oraz jej mężem w gastronomiczny biznes. Okazało się, że gwiazdy dzielą wspólne marzenie, które postanowili wreszcie ziścić. W Giżycku z kilku płyt pilśniowych postawili budynek, który nazwali Kompas Port. Niedługo po otwarciu, restauracja została zamknięta.
Zobacz też:
Rozstali się na 10 lat, by do siebie wrócić. Poznaj historię miłości Borysa Szyca i jego żony
Borys Szyc już tego nie ukrywa. Wrzucił post, a internauci zaczęli komentować