Reklama
Reklama

Bosacka zabrała głos ws. lubianego dodatku do potraw. To powód problemów z żołądkiem

Katarzyna Bosacka należy do wąskiego grona specjalistów od robienia przemyślanych zakupów. W programach "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuje" z przyjemnością opowiada o produktach, które poleca, a które zaleca trzymać daleko od zakupowych koszyków. Tym razem poruszyła temat bardzo lubianego dodatku do dań... Oto szczegóły.

Katarzyna Bosacka zabrała głos ws. sosu czosnkowego. Nie zostawiła złudzeń

Katarzyna Bosacka, która znana jest z dzielenia się kulinarnymi poradami oraz szczegółowej weryfikacji składów produktów, tym razem zabrała głos ws. uwielbianego przez ludzi sosu czosnkowego. Zrobiła to, gdy usłyszała historię jednej z obserwatorek.

"Pani Eliza — jedna z moich obserwatorek stała ostatnio w kolejce w sklepie mięsnym i przyglądała się produktom ustawionym przy ladzie. Jej uwagę zwrócił sos czosnkowy, który wyglądał domowo (wieczko z gumką recepturką) i zdrowo. Wczytując się w skład, okazało się jednak, że ten produkt zawierał aż dwa konserwanty: sorbinian potasu i benzoesan sodu!" - napisała na Instagramie Bosacka, a następnie przestrzegła ludzi...

Reklama

Katarzyna Bosacka o znanym dodatku do potraw. Można zrobić go samemu

Bosacka zwróciła uwagę na to, że wspomniane składniki mogą być szkodliwe dla zdrowia. Reakcje alergiczne są na porządku dziennym, szczególnie wśród osób, które mają wrażliwe żołądki.

Katarzyna zachęciła ludzi do samodzielnego przygotowania sosu czosnkowego. Jak podkreśliła, nie ma nic łatwiejszego. Wystarczy jogurt naturalny, majonez, czosnek, pieprz i sól. Składniki należy wymieszać, doprawić (dla smaku) i odstawić na godzinę do lodówki.

Katarzyna Bosacka przestrzega również przed tym przysmakiem. Nie brakuje go na grillu

Warto zauważyć, że w rozmowie z Super Expressem Bosacka zwracała także uwagę na majówkowy przysmak, który u niektórych "rządzi" na talerzach przez całe lato.

"Najlepszą kiełbasą na grilla jest biała surowa, o krótkim składzie, bez konserwantów. Kiełbasy zawierające konserwanty E250 i E251 (azotyn i azotan sodu) nie są przez dietetyków i naukowców zalecane na grilla. W trakcie grillowania kiełbasy, która zawiera te konserwanty, a jest to znakomita większość kiełbas, polecanych na naszym rynku na grilla, powstają rakotwórcze nitrozoaminy" - mówiła ekspertka.

Katarzyna poleciła, by podczas grillowania nie skupiać się na wysokoprzetworzonych produktach. Zachęciła też, by na talerz wrzucić więcej warzyw.

"Grillować możemy niemal wszystko: warzywa, sery, ryby, pieczywo i mięso. Ważna jest obróbka - na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze" - tłumaczyła.

Nie zabrakło nawet informacji o rozpałce:

"Ważna jest też rozpałka - najlepiej, by była ekologiczna - oraz rodzaj opału. Węgiel będzie zdrowszy niż brykiet, bo brykiety są klejone żywicami epoksydowymi, które podczas spalania uwalniają szkodliwe substancje" - podsumowała ekspertka.

Czytaj też:

Ledwie Bosacka się rozwiodła, a tu takie wieści. Problemy nadeszły niespodziewanie

Sekrety sylwetki Bosackiej wyszły na jaw. Szczupła talia zrobiła furorę na salonach

Bosacka dopiero się rozwiodła, a już otwarcie przekazuje takie wieści. "Zawsze jest przestrzeń na nowy związek"

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Bosacka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy