Ceny w restauracji Gessler wbijają w fotel! Przesadziła?
Magda Gessler (68 l.) jest znaną restauratorką i prowadzącą program "Kuchenne rewolucje". Jej restauracje i lokale cieszą się dobrymi opiniami, ale ceny za oferowane produkty są mocno zawyżone! Gessler przesadziła, a może nie zna realiów życia w Polsce i nie wie, ile przeciętny Kowalski zarabia?
Magda Gessler (68 l.) jest właścicielką lokali gastronomicznych: "Polka", "Słodki Słony", "U Fukiera" (sprawdź!) i "Zielnik". Znana z perfekcjonizmu restauratorka raczy swych gości produktami z najwyżej półki. Jak się okazało, również ceny w jej restauracjach są wysokie. Fani i goście uważają, że nawet nieco za wysokie i mało osób w Polsce może sobie pozwolić na skosztowanie wykwintnych dań od gwiazdy. Przyjrzeliśmy się bliżej menu z restauracji Gessler. Faktycznie ceny są przesadzone? A może koszt dań jest adekwatny do jakości?
Na stronie internetowej lokalu "Polka" czytamy, że jest to miejsce, w którym goście poczują smak tradycyjnej polskiej kuchni. "Restauracja to początek pomysłu Magdy Gessler, polskiego stołu, pokazującego, że polska kuchnia to wyrafinowana całość wielokulturowych wpływów". W głównym menu znalazło się kilka przystawek, zaledwie dwie zupy, parę dań głównych i propozycja słodyczy. Kulinarni smakosze mogą raczyć się żurkiem za 24 zł, schabem faszerowanym śliwką za 42 zł, czy stekiem z polędwicy za 78 zł. Do dania głównego należy dobrać dodatki: puree ziemniaczane za 10 zł lub ogórki kiszone za 9 zł. Fani piw znajdą w "Polce" Tyskie Gronie beczkowe w cenie 12 zł za 0,5 l lub Grolsch z butelki (0,45 l) za 16 zł.
"Słodko Słony" to cukiernia i restauracja w jednym. Fani talentu kulinarnego Gessler mogą w tym miejscu skosztować menu na słodko i na słono. Do wejścia do lokalu zachęca piękny wystrój, a także obietnica spróbowania wyjątkowych smaków, która widnieje na stronie internetowej: "Niebanalna kuchnia i niesamowite słodkości. Smaki słodkie i słone wręcz tańczą na końcu języka, a potrawy na talerzach w szklanych witrynach to niezwykłe pejzaże pełne kolorów i subtelnych kształtów". Co goście znajdą w menu? Knedle ze śliwką za 38 zł, zrazy wołowe z kluskami śląskimi i burakami za 59 zł, sok ze świeżych owoców za 15 zł, herbaty w przedziale cenowym 11-13 zł, shot wódki (40 ml) za 18 zł.
"U Fukiera" jest chyba najbardziej popularną restauracją prowadzoną przez Magdę Gessler. Co smakosze odkryją w tym lokalu? Botwinkę z jajkiem za 27 zł, szparagi za 49 zł, zagrychę ze śledzia za 39 zł, deskę serów za 60 zł, pierogi ruskie za 39 zł, placki ziemniaczane za 65 zł, polędwicę za 99 zł, czy sałatę Casar za 59 zł. Oprócz restauracji gwiazda kuchni prowadzi w lokalu delikatesy, w których sprzedaje m.in.: pasztet (500 g) za 75 zł, chrzan tarty (235 ml) za 16 zł, gulasz węgierski za 60 zł.
W restauracji "Zielnik" jest nieco taniej niż "U Fukiera". Goście za pierogi ruskie zapłacą "jedynie" 31 zł, za śledzia w oleju lub śmietanie 27 zł, placki ziemniaczane 35 zł, żeberka 55 zł, sałatę Cesar 35/42 zł. Fani słodkości mogą się raczyć porcją sernika za 25 zł lub naleśnikami za 23 zł. Również rodziny z małymi dziećmi mogą spokojnie skosztować potraw w tym lokalu, gdyż dla najmłodszych przygotowane jest specjalne menu.
Jesteście ciekawi, jak smakują propozycje z menu od Magdy Gessler? A może uważacie, że dania w dobrej jakości można skosztować za mniejszą cenę lub przyrządzić samemu w domu?
Magda Gessler: "Kuchenne rewolucje". Takiego finału dawno nie było! Szokujące zakończenie!
Ile zarabiają artyści i jak przetrwali pandemię?
Małgorzata Rozenek-Majdan nie jest jedyna. Tym gwiazdom też zarzucano retusz!