Reklama
Reklama

Gessler ostro poucza Polaków. Zapomnijcie o rosole i bigosie. Na weselach, by ją za to "zjedli"

Dla Magdy Gessler restauracje to za mało. Postanowiła przyjrzeć się weselom i nauczyć Polaków, co powinno znaleźć się w tym wyjątkowym dniu na stołach. "Weselne rewolucje" zaskoczą was. Musicie zapomnieć o rosole i pomyśleć o rybach.

Magda Gessler poucza Polaków

Magda Gessler od ponad dekady uczy restauratorów, co powinni podawać do jedzenia i jak prowadzić gastronomiczny biznes. Niejednokrotnie restauratorka bawi się w psychoanalityka i za klęskę lokalu, do którego została zaproszona, obwinia relacje właścicieli, ich stosunek do pracowników, a nawet to, co dzieje się za drzwiami ich domów. Przed prowadzącą "Kuchenne rewolucje" nic się nie ukryje. Tym razem Gessler postanowiła przyjrzeć się menu weselnemu. Jakie wyciągnęła wnioski?

Reklama

Magda Gessler przyjrzała się weselnemu menu

Magda Gessler w najnowszym wywiadzie dla "Faktu" pouczyła Polaków, czego nie powinni podawać latem podczas zabawy weselnej. Zdaniem restauratorki jesteśmy za bardzo przywiązani do tradycyjnych dań, tłustych i gorących. Gessler mówi stanowczo nie, ciężkostrawnym potrawom, takim jak: bigos i flaczki.

"Jeśli bigos jest zimą, to tak. Ale jeżeli jest latem - to nie. Raczej rosół powinniśmy zamienić na chłodnik, szczawiową, botwinę" - wylicza restauratorka.

W zamian za bigos czy tłuste mięsa Magda Gessler proponuje na weselny stół ryby. To faktycznie rzadkość na dużych imprezach, gdyż Polacy uważają dania z ryb za ryzykowne, ponieważ niekiedy mają nieładny zapach.

"To już są prymitywne instynkty naszego narodu, że nie jest przyzwyczajony do ryb, bo nigdy świeżych ryb nie dostawał. Tylko zawsze mrożone, ale w tej chwili już mamy dostęp do pysznych, świeżych ryb. Ryba nie śmierdzi, jest najlepszą dietą, jaka może być, a polskie ryby jeziorne są zdrowe i bez rtęci i takie należy jeść" - zaleca Gessler.

Magda Gessler nie ma dość rewolucji

Mimo że "Kuchenne rewolucje" od 13 lat pokazywane są na antenie, Magda Gessler nie myśli z nich rezygnować. Restauratorka uważa, że poprawianie polskiej gastronomii to jej misja. Nie wybiera się na emeryturę. Stacja TVN już przygotowuje się do jesiennej odsłony 27 sezonu programu, gdzie na pewno nie zabraknie rzucania talerzami i wrzasków.

Zobacz też:

Magda Gessler nigdy nie podaje ręki. Wyjawiła, dlaczego [POMPONIK EXCLUSIVE]

Magda Gessler opowiedziała o osobliwej relacji z matką

Magda Gessler schudła 13 kilogramów. Zdradziła swój sekret

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Magda Gessler | "Kuchenne rewolucje"
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy