Katarzyna Bosacka nie pozostawia złudzeń. Codziennie jesteśmy tym podtruwani
W nowym sezonie "Co nas truje" Katarzyna Bosacka (47 l.) poruszy nie tylko tematy żywieniowe, ale również kwestie związane ze szkodliwym wpływem smogu i plastiku na nasz organizm. Ten ostatni może powodować szereg chorób, szczególnie u kobiet.
Naukowcy z całego świata coraz mocniej podkreślają, że z plastikowych opakowań do zamkniętej w nich żywności przenikają substancje rakotwórcze i zaburzające gospodarkę hormonalną organizmu człowieka.
W efekcie konsument jest w większym stopniu narażony na takie choroby jak niepłodność, cukrzyca oraz niektóre nowotwory, m.in. ostrą białaczkę szpikową.
"Będziemy mówić bardzo dużo o plastiku, o plastikowych opakowaniach, o żywności w puszce, która też jest wyściełana plastikiem. Będziemy się zastanawiać, czy istnieje plastik bezpieczny i jaki ma on pływ na nasze zdrowie, hormony, chłodność" - mówi Katarzyna Bosacka agencji Newseria Lifestyle.
"Plastyfikatory takie jak Bisfenol A, S, F, ftalany, czyli te substancje, które powodują, że plastik można dmuchać do najróżniejszych rozmiarów, mają wpływ na nasz układ hormonalny, na nasze tarczyce, na wydzielanie insuliny, hormony nadnercza, przysadkę mózgową i mogą powodować wiele schorzeń. Coraz więcej moich koleżanek i kobiet w Polsce ma zaburzenia pracy tarczycy. Skądś się to bierze. Ja nie mówię, że tylko plastik jest winny, ale będziemy oddawać głos naukowcom i oni będą bardzo dużo nam o tym mówić" - zapowiada.
W nowym sezonie "Co nas truje" Bosacka poruszy również kwestie związane ze szkodliwym wpływem smogu na nasz organizm.
"Żyjemy w bardzo trudnych i zanieczyszczonych czasach" - dodaje.
***
"Co nas truje" to program konsumencki, w którym Katarzyna Bosacka i zaproszeni przez nią eksperci pomagają widzom dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych. Dziennikarka odwiedza Polaków i sprawdza, czy w ich lodówkach nie dominuje niezdrowa żywność, której składniki sprzyjają rozwojowi poważnych schorzeń i alergii.
Zwraca uwagę przede wszystkim na produkty wysoko przetworzone, bogate w cukry, tłuszcze, konserwanty i sztuczne barwniki. W nowym sezonie tematyka magazynu poszerzy się o nowe kwestie.