Katarzyna Bosacka rozliczyła się z nieuczciwymi sprzedawcami. Powiedziała to wyraźnie
Jagodzianki, jagodzianki... Niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia, a nieco bardziej wierni fani nawet i dnia, bez tego cudownego przysmaku. Katarzyna Bosacka (51 l.), znając kubki smakowe Polaków, postanowiła przestrzec przed niektórymi jagodziankami. Oto co napisała.
Trzeba przyznać, że szczególnie w tym roku wyjątkowy przysmak, jakim są jagodzianki, budzi wiele kontrowersji. Wszystko przez ceny, które średnio wynoszą od 15 do 25 złotych za sztukę. Ten ogromny koszt dla większości ludzi jest nie do zaakceptowania.
Katarzyna Bosacka często zabierająca głos w sprawie zdrowego odżywiania i rozliczająca się z nieuczciwymi sprzedawcami i podejrzanymi składami produktów, również skomentowała zamieszanie. Opublikowała zdjęcie etykiety jagodzianki, która... według wielu obok prawdziwej jagodzianki nawet nie stała.
Przez wysokie koszty wielu decyduje się na tańsze alternatywy jagodzianek. Taką znalazła również Katarzyna Bosacka, która w mediach społecznościowych przeanalizowała etykietę jagodzianki kupioną w jednej z linii lotniczych. Znana prezenterka telewizyjna zauważyła, że producenci takich przysmaków często zastępują owoce marmoladami owocowymi.
"Pamiętacie mój ostatni post o wyborze jagodzianek? Teraz czas na praktykę, czyli na etykiety! Sprawdziłam, co kryje się w 2 produktach: jagodziance podawanej w samolocie i jagodziance z supermarketu. W jagodziance podawanej w jednej linii lotniczej jagody stanowią zaledwie 21%, oprócz nich producent dodał... marmoladę, która składa się z przecieru jabłkowego, aroniowego, porzeczkowego i wiśniowego. Wygląda na to, że ktoś tu chciał przyoszczędzić na jagodach... Mamy tu też margarynę zamiast masła, drożdże, serwatkę, mleko w proszku oraz sztuczne aromaty" - wyliczała.
"Skład jagodzianki z supermarketu też pozostawia wiele do życzenia. 9 linijek, w których m.in.: 3 substancje żelujące, masa jajowa, sztuczne aromaty i barwniki, margaryna z olejem palmowym, zagęstniki, środek do przetwarzania mąki" - Bosacka wymieniała dalej.
Znana specjalistka podkreśliła, że to ważne, by zwracać uwagę na to, co znajduje się w jagodziance. Dała do zrozumienia m.in. że jagodzianka powinna mieć jagody o intensywnym odcieniu fioletowo-niebieskim.
"Unikajcie jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo mogą mieć w sobie barwnik i pulpę z innych owoców".
Na koniec Bosacka napisała, że lepiej stawiać na jakość z cukierni lub piekarni, nawet kosztem ceny.
"Moim zdaniem lepiej postawić na jakość i wybierać jagodzianki z prawdziwych cukierni lub piekarni, nawet jeśli są droższe. Jeden porządny wypiek jest dużo lepszy niż kilka kiepskiej jakości, prawda?".
"Ja też jeszcze nie jadłam, ale jeśli się zdecyduję to na jedną droższą, ale zdrowszą. Dziękuję za ciekawe informacje o jedzeniu!" - podziękowali jej odbiorcy, a wielu zauważyło, że najlepszą opcją może wcale nie być kupowanie jagodzianek za 20 złotych od sztuki, a zrobienie swoich, w domowych warunkach. Dla odbiorców Bosackiej to największe źródło pewności, że skład jest taki, jak powinien! Zgadzacie się?
Czytaj też:
Miała zostać nową gwiazdą "Dzień Dobry TVN". Dziennikarka szybko rozwiała wątpliwości fanów
Katarzyna Bosacka przekazała wspaniałą wiadomość. Potwierdziła krążące plotki
Katarzyna Bosacka przestrzega Polaków. Wielu już przyznało, że tego w sklepie nie zauważyło