Reklama
Reklama

Karol III zaszaleje podczas koronacji! Ujawniono oficjalny plan - robi wrażenie!

Król Karol III (74 l.) rozpoczął wprawdzie panowanie tuż po śmierci swojej mamy, królowej Elżbiety II we wrześniu ubiegłego roku, jednak uroczysta koronacja została zaplanowana na 6 maja. Kucharze w całej Wielkiej Brytanii szykują na tę okazję wyjątkowe menu, a Pałac Buckingham opublikował kilka „inspirujących” przepisów.

Król Karol III 6 maja w Opactwie Westminsterskim włoży na głowę koronę, będącą potwierdzeniem monarszego stanowiska, które faktycznie sprawuje od września zeszłego roku, a konkretnie od chwili, gdy Rada Akcesyjna ogłosiła go „z Bożej łaski królem Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz innych Jego posiadłości i terytoriów, Głową Wspólnoty, Obrońcą Wiary”. 

Reklama

Elżbieta II była tradycjonalistką

Mało kto na świecie ma taką wprawę w organizowaniu oficjalnych uroczystości, jak brytyjska rodzina królewska. Galowe mundury, złote karety, konne parady i bogato zdobione kapelusze mogą sprawiać wrażenie pochodzących z innej epoki, ale niewątpliwie przyciągają wzrok. 

Zaledwie rok temu Wielka Brytania świętowała Platynowy Jubileusz Królowej Elżbiety II. Z tej okazji nadworni kucharze opracowali specjalne menu, które potem, w uproszczonej wersji było powtarzane w restauracjach, pubach i podczas ulicznych festynów. 

Główną rolę odgrywał wtedy tak zwany kurczak koronacyjny, którego historia sięga srebrnego jubileuszu  króla Jerzego V świętowanego w 1935 roku. Był także serwowany na bankiecie koronacyjnym królowej Elżbiety II.  Receptura opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School zawiera m.in: pieczonego kurczaka bez kości, czerwone wino, morele i sos curry zredukowany do konsystencji kremu. 

Koronacja Karola III: kucharze puszczają wodze fantazji

Łatwo zrozumieć konsternację Brytyjczyków, gdy wyszło na jaw, że uroczystości koronacyjne Karola III będą musiały obejść się bez tej słynnej potrawy. Podobno królewscy kucharze uznali ją za zbyt mało wyrafinowaną

Oficjalnych gości, przybyłych z całego świata, podejmą za to combrem z angielskiej jagnięciny w azjatyckiej marynacie, grillowanym bakłażanem i truskawkowo-imbirowym deserem. Pałac Buckingham udostępnił przepisy, opracowane przez szefów kuchni: Kena Homa, Nadyię Hussain i Adama Handlinga, żeby restauratorzy  w całym kraju mogli je skopiować, a uzdolnieni kulinarnie poddani odtworzyć we własnych kuchniach. 

Koronacja Karola III: kurczak tylko nieoficjalnie

Z tym może być różnie, bo zwłaszcza przygotowanie truskawkowo-imbirowego deseru, opartego na 16 żółtkach może nastręczyć problemów, w sytuacji niedoboru jajek, który nęka Wielką Brytanię od początku marca. 

Oprócz oficjalnie zaanonsowanych potraw, na królewskim stole można spodziewać się także ulubionej potrawy Karola III, który do niedawna był wegetarianinem: risotto z grzybami leśnymi, a także lubianych przez królową małżonkę szparagów, szczególnie, że w maju jest na nie sezon. 

Uliczne festyny rządzą się jednak swoimi prawami i, jak donosi portal Wales Online, sprzedaż kurczaka koronacyjnego, tak boleśnie wzgardzonego przez królewskich kucharzy, już się rozpoczęła w sieciowych supermarketach. Wystarczy tylko odgrzać...

Zobacz też:

Koronacja Karola III to „kompletny chaos”? Trwa wyścig z czasem, a Sussexowie utrudniają…

Koronacja Karola III obędzie się bez gwiazd? Odmawiają jedna po drugiej...

Wystąpi podczas koronacji króla Karola III. "Takie rzeczy po prostu się nie zdarzają"

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Król Karol III | koronacja Karola III | Pałac Buckingham
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy