"Lany chrust" na tłusty czwartek. Błyskawiczny przepis od Kasi Tusk!
Kasia Tusk (34 l.) podzieliła się z czytelnikami smakowitą propozycją z okazji tłustego czwartku. Blogerka opublikowała szybki i prosty przepis na "lany chrust", który spokojnie może być alternatywą dla tradycyjnych faworków. Smacznego!
Kasia Tusk to nie tylko znana córka Donalda Tuska, ale również jedna z najpopularniejszych blogerek w Polsce. Jest autorką strony Make Life Easier na której publikuje treści związane z modą, gotowaniem czy wystrojem wnętrz i inspiruje kobiety do życia w stylu minimalizmu. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie pół miliona osób!
Kasia od 2014 roku jest żoną architekta, Stanisława Cudnego. Para doczekała się dwóch córek, z czego imię młodszej cały czas pozostaje tajemnicą. Mieszkają w Sopocie.
Tłusty czwartek kojarzy Ci się wyłącznie z pączkami i faworkami? Nic bardziej mylnego.
Kasia Tusk pokazała czytelnikom ciekawy przepis na "lany chrust", który nie dość, że przepysznie smakuje, to w dodatku przygotowuje się go błyskawicznie!
Do wykonania tego przysmaku wystarczy garnek lub szeroka patelnia, szczypce albo sitko z rączką oraz rękaw cukierniczy.
Jakich składników będziesz potrzebować?
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3 średnie jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki spirytusu,
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- min. 400 ml oleju roślinnego do smażenia.
Proporcje wystarczą na 10 sporych chruścików.
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dolej mleko.
- Całość dokładnie wymieszaj/zmiksuj.
- Dodaj spirytus (lub mocną wódkę), cukier puder, a na koniec proszek do pieczenia.
- Wymieszaj/zmiksuj na gładką masę.
- Rozgrzej sporo oleju w głębokim garnku lub szerokiej patelni.
- Przelej ciasto do rękawa i wyciskaj na rozgrzany tłuszcz, tworząc "esy floresy". :)
- Smaż do momentu, aż ciasto zesztywnieje od spodu i zarumienione przełóż na drugą stronę.
- Po minucie wyciągnij chrust i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Szczodrze posyp cukrem pudrem i... gotowe!
"Lany chrust" pasuje do najróżniejszych dodatków - czekoladowego sosu, konfitury czy miodu.
Smacznego!
Zobacz też:
Magda Gessler ma swój przepis na pączki. Oto on!
Gwiazdy murem za Ukrainą. Instagram pełen niebiesko-żółtych flag
Śpiewak zabrał się za Wojewódzkiego: "Mało jest osób bardziej obrzydliwych"