Lara Gessler broni cateringu świątecznego mamy za prawie 2,5 tys. "Można to zrobić samemu"
Czasu do Bożego Narodzenia coraz mniej, nic więc dziwnego, że restauratorzy wystartowali już z ofertą cateringu świątecznego. Ostatnio głośno było o cenach, w jakich w tym roku swoje dania oferuje Magda Gessler. Za pełen catering świąteczny trzeba zapłacić prawie 2,5 tys. złotych Nasz reporter zapytał Larę Gessler, skąd takie ceny u jej mamy. Oto jak się wytłumaczyła.
Magda Gessler opublikowała już catering świąteczny, który można zamówić w jej łódzkiej restauracji. Menu wzbudziło wiele kontrowersji, ponieważ za pełen zestaw trzeba zapłacić bagatela 2 400 złotych. Jak mówi w rozmowie z Pomponikiem Lara Gessler, córka restauratorki, tak wysoki koszt wiąże się nie tylko z najwyższą jakością, ale również ze znanym nazwiskiem.
Lara Gessler doskonale orientuje się w branży gastronomicznej. Sama jest cukierniczką, z powodzeniem prowadzi Pracownię Kulinarną, a na swoim koncie ma dwie książki kucharskie - "Orzechy i pestki" oraz "Słodki zielnik". Damian Glinka zapytał cukierniczkę o ceny serwowanego przez jej mamę cateringu świątecznego. Lara na pierwszym miejscu wymieniła inflację i wysoką jakość produktów, z których przygotowywane są potrawy. Zaznaczyła jednak, że chętni mogą przygotować sobie oferowane przez Magdę Gessler dania samodzielnie.
"Zawsze mówię, że ani ja, ani mama, nie jesteśmy w żaden sposób zaborcze na wiedzę. Wszystkimi przepisami się dzielimy, więc jeśli ktoś uważa, że to jest za drogie, to może to zrobić samemu. Natomiast jeżeli ktoś nie ma czasu, nie ma umiejętności, no to my jesteśmy po to, żeby po prostu też pomóc tym, którzy są zapracowani. W razie czego zawsze mogą zamówić" - mówi nam.
Nie da się jednak ukryć, że spory wpływ na cenę potraw ma również nazwisko osoby, która je oferuje. Więcej zapłacimy za catering serwowany przez znaną restauratorkę, niż na przykład oferowany w lokalnym barze mlecznym.
"Mama po to pracowała na swoją markę tyle lat, żeby kasować tyle samo, co ludzie, którzy dopiero zaczynają. Jej paca rok po roku to jest gigantyczna inwestycja, tak jak ludzie idą na studia i się uczą po to, żeby potem dostać dyplom i zarabiać więcej pieniędzy. Ona też utrzymuje się na rynku bardzo długo, to też ją kosztuje dużo nerwów, dużo zdrowia i też zarobiła sobie na nazwisko, które jest w tej chwili marką i daje jej tytuł do tego, żeby brać wyższe ceny" - podkreśla Lara Gessler w rozmowie z nami.
Skusicie się?
Zobacz także:
Ceny u Gessler zwalają z nóg. Na Sylwestrze można się zrujnować
Narodziny córki zmieniły wszystko. Gessler nie mogła dłużej żyć bez ślubu
Magda Gessler w końcu to wyznała. To dlatego tak rzadko widuje się z wnukami