Reklama
Reklama

Pazerna Magda Gessler sprzedaje pączki w zawrotnej cenie. Nie każdego będzie stać

Inflacja galopuje, a Magda Gessler (69 l.) jako przedsiębiorca musi też zapewnić rentowność swoim biznesom. Każdy jednak będzie zaskoczony ceną pyszniutkiego pączka, którego Polacy kupują w "Tłusty czwartek". Do tego czasu cena może jeszcze wzrosnąć, a i tak już jest zawrotna!

Pazerna Gessler sprzedaje pączki w zawrotnej cenie. Nie każdego będzie stać

Magda Gessler od lat sprzedaje pączki w swoich lokalach. W porównaniu do wyrobów masowych z pewnością wyróżniają się dobrym smakiem i składnikami. Teraz, w czasach galopującej inflacji nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na taką przyjemność...

Magda Gessler: tyle kosztują jej pączki. Spory wydatek, a może być drożej

Coroczne zdziwienie na temat cen pączków sprzedawanych przez Magdę Gessler uważamy za rozpoczęty! W Zeszłym roku znana programu "MasterChef" i "Kuchenne rewolucje" restauratorka stwierdziła, że: "Za dobrego paczka trzeba tyle zapłacić". No właśnie: ile trzeba zapłacić za pączka u Gessler? 15 złotych za jednego!

Reklama

"Mam to w d**ie [że drogo]. Żeby wyprodukować naprawdę dobrego pączka, trzeba wydać pieniądze. Nie robi się tego z powietrza, tylko trzeba wydać na 36 żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki. To kosztuje" - przekonywała w 2022 Gessler na Instagramie.

Nie inaczej jest teraz. Miesiąc przed "tłustym czwartkiem" restauracja Magdy Gessler "U Fukiera" zachęca do kupna pączków następującym opisem: "Wilgotne ciasto bogate w wysokiej jakości produkty, prawdziwe masło i wiejskie żółtka, wypełnione konfiturą z płatków róży lub konfiturą malinową". Cena, na razie nie zmieniła się i nadal wynosi 15 złotych za jedną sztukę. Myślicie, że do lutego podrożeją?

Przepis na pączki Magdy Gessler. Zrób je sam! (PRZEPIS)

Przepis na pączki Magdy Gessler nie są tajemnicą, dlatego, jeśli lubisz sam gotować i piec, zrobienie "pączków miłości" nie będzie trudne!

Lista składników:

- mąka szymanowska - 2 kg
- cukier - 300 g
- jajka - 30 sztuk
- masło - 500 gr
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 opakowania
- sól - 0,5 łyżeczki do kawy
- świeże drożdże - 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe   
- smalec - 2,5 kg
- domowy lukier - 500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane - 100 g

Sposób przygotowania pączków Magdy Gessler:

Rozdzieramy drożdże, dodajemy do nich 1,5 łyżki cukru. Następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.

Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto o grubości około 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę, przykrywamy do podwojenia objętości (ok. 45 min). 

Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.

Skusicie się, czy może zrobicie sami?

Przeczytajcie również:

Gessler ma dość spekulacji na temat operacji plastycznych! Pokazała dowód!

Smutne wspomnienia Gessler. Jej mama zalała się łzami, gdy zobaczyła świąteczne prezenty

Magda Gessler i Filip Chajzer pokłócili się w "DDTVN". Nie do wiary, o co...

Stare zdjęcie Magdy Gessler. Ciężko ją rozpoznać?

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Magda Gessler | tłusty czwartek | tłusty czwartek 2023
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama