Świąteczne menu u gwiazdy "Na Wspólnej". Sernik za 200 zł to jeszcze nic
Anna Korcz, czyli serialowa Izabela Brzozowska z "Na Wspólnej" od dekady działa jako restauratorka. Nie bez powodu regularnie porównywana jest do Magdy Gessler - ceny w jej lokalu wiele osób może uznać za astronomiczne. Sernik za niemal 200 złotych to tylko jedna z wielu pozycji. Jakiś czas temu musiała się nawet z tego tłumaczyć. Za ile teraz sprzedaje barszcz i pierogi?
Anna Korcz od 2002 roku wciela się w postać Izabeli Brzozowskiej w "Na Wspólnej". To właśnie serial TVN przyniósł jej największą popularność, choć w ostatnich latach mogliśmy ja też oglądać w seriach "Pasjonaci" czy "Bracia". Regularnie występuje też w spektaklach warszawskich teatrów.
Kiedy nie pracuje na planach filmowych ani deskach teatralnych, Korcz spełnia się w branży gastronomicznej. Od około dekady jest właścicielką restauracji "Zacisze" w Pomiechówku, niedaleko Nowego Dworu Mazowieckiego. Organizuje tam też wesela i inne uroczystości.
Oczywiście grudzień to dla Korcz przede wszystkim praca nad świątecznym cateringiem. W mediach społecznościowych jej lokalu pojawiło się już menu na Boże Narodzenie. Ceny w "Zaciszu" już w przeszłości wywoływały kontrowersje, a aktorka musiała tłumaczyć się w mediach.
Korcz jakiś czas temu udzieliła wywiadu w Jastrząb Post, w którym tłumaczyła się z cen swoich potraw. Przekonywała, że bronią się jakością, która może się równać nawet najlepszymi lokalami w Warszawie. Wyjaśniła, że wzrost cen jest nieunikniony ze względu na okoliczności gospodarcze. Poza tym za jakość trzeba zapłacić.
"Mamy świetnych młodych ludzi z inwencją, z pomysłami, ale niestety klient czasami czuje się według niego niedopieszczony, więc czasami jest niedosyt, ale ogólnie jest fajnie" - mówiła za to we wrześniu w Plejadzie, chwaląc swój zespół w restauracji.
A jak prezentuje się menu na Boże Narodzenie? W restauracji Korcz znajdziemy bardzo długą listę potraw. Znajdują się na niej zupy, wyroby mączne, dania na ciepło i zimno, przystawki oraz desery, między innymi:
- grzybowa z łazankami (65 zł za litr)
- barszcz czerwony (40 zł za litr)
- uszka z grzybami (90 zł za kilogram)
- pierogi z kapustą i grzybami (65 zł za kilogram)
- karp smażony (200 zł za kilogram)
- sałatka jarzynowa (80 zł za kilogram)
- Serniki - baskijski lub z białą czekoladą i mascarpone - 99 zł za mały, 190 zł za duży
Jej świąteczne menu rzeczywiście nie należy do tanich, choć trzeba przyznać, że w słynnym "U Fukiera" Magdy Gessler jest jeszcze drożej.
W porównaniu z restauracją Magdy Gessler u Anny Korcz rzeczywiście jest taniej. W "U Fukiera" za 900 ml zupy grzybowej zapłacimy 83 złote, a za 900 ml barszczu - aż 67 złotych. Porcja 10 uszek z borowikami kosztuje 70 złotych, a pięć pierogów - 51 złotych. Pieczona kaczka u Korcz jest warta 90 złotych, u Gessler - aż 193 złote.
Anna w ogłoszeniu dotyczącym menu informuje, że ostatnie zamówienia przyjmuje do wtorku, 17 grudnia - zatem do dzisiaj. Chętni na jej przysmaki muszą się zatem pośpieszyć.
Zobacz też: