Reklama
Reklama

Tak wyglądają pączki od Magdy Gessler. 9 złotych za sztukę!

Choć pączki z cukierni Magdy Gessler nie są tanie, cieszą się ogromnym wzięciem.

Przed cukierniami i pączkarniami ustawiają się dzisiaj długie kolejki. Podobnie jest przed przybytkiem Magdy Gessler i jej córki Lary.

Za jednego pączka trzeba zapłacić tam 9 złotych - to dość wygórowana cena, jeśli porównamy ją z ceną pączków z innych cukierni, gdzie kosztują mniej więcej 2-3 złote. Mimo to amatorów nie brakuje.

"Ubóstwiam te pączki... Z różą... Kochani, tłusty czwartek bez nich jest do niczego. 30 żółtek na kilogram mąki - to się czuje. I jeszcze masełko... Same grzechy, ale musicie ich spróbować. Lepiej mało a pysznie - i dla wagi, i dla smaku" - pisze Gessler na Instagramie.

Reklama

Przepis znanej restauratorki jest dziecinnie prosty.

Lista składników:

- mąka szymanowska - 2 kg

- cukier - 300 g

- jajka - 30 sztuk

- masło - 500 gr

- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 opakowania

- sól - 0,5 łyżeczki do kawy

- świeże drożdże - 100 g

- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe   

- smalec - 2,5 kg

- domowy lukier - 500 g

- skórki pomarańczowe kandyzowane - 100 g

Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy, dodając do nich 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.

Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę, przykrywamy do podwojenia objętości (ok. 45 min). Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


pomponik.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy