Reklama
Reklama

Te gwiazdy wiedzą, jak ugasić pragnienie latem. Lewandowska i Gessler mają na to sprawdzone triki

Gdy za oknem skwar, niemal każdy ma jedno marzenie – lody. Na szczęście słodki i zimny deser można zrobić też samemu w domu. Przepisów jest wiele: od tych zawierających sporo cukru i śmietanki, przez zdrowsze alternatywy z mlekiem kokosowym, aż po dwu- lub trzyskładnikowe pyszności składające się z owoców. Jak to zwykle bywa – i w tym przypadku swoimi przepisami chętnie dzielą się gwiazdy… Jak zrobić domowe lody? Poznajcie najciekawsze propozycje prosto od Ani Starmach (35 l.), Ewy Chodakowskiej (40 l.) czy Anny Lewandowskiej (33 l.)!

Tradycyjna receptura zawiera przede wszystkim żółtka, śmietankę kremówkę i cukier, a także idealnie dobrane dodatki. To tak zwane lody francuskie, które są gładkie i aksamitne. Niektórzy stawiają na przepisy bez jaj, ale dobrej jakości kremówka 30-36% tłuszczu zawsze musi być na pierwszym miejscu. To dzięki niej lody uzyskują pyszny smak i doskonałą konsystencję.

Jak zrobić domowe lody? Tradycyjna receptura

Tradycyjna receptura zawiera przede wszystkim żółtka, śmietankę kremówkę i cukier, a także idealnie dobrane dodatki. To tak zwane lody francuskie, które są gładkie i aksamitne. Niektórzy stawiają na przepisy bez jaj, ale dobrej jakości kremówka 30-36% tłuszczu zawsze musi być na pierwszym miejscu. To dzięki niej lody uzyskują pyszny smak i doskonałą konsystencję.

Reklama


Konieczne jest zmiksowanie wszystkiego na gładką masę. W zależności od przepisu śmietankę podgrzewa się z cukrem lub nie. Jeśli masz maszynę do robienia lodów, z łatwością zrobisz pyszny, gęsty i kremowy deser - np. śmietankowy czy czekoladowy. Jak zrobić domowe lody, jeżeli takiej maszyny nie ma? Najczęściej po połączeniu wszystkiego niezbędne jest wyciąganie co jakiś czas pojemnika z mrożącą się zawartością, a następnie dokładne miksowanie, by nie powstały kryształki lodu.

Kto kojarzy się z tradycyjną recepturą wszystkich możliwych potraw? Oczywiście Magda Gessler. Restauratorka jakiś czas temu rozpoczęła sprzedaż lodów sygnowanych swoich nazwiskiem. Tak reklamowała je na Facebooku:

"Puszyste, zdrowe, naturalne, przepełnione smakami soczystych owoców i słodkiej czekolady, ale przede wszystkim robione na bazie tradycyjnej receptury babci Haliny, która już od 1947 roku zachwycała nas swoimi lodami w kawiarni »Pionierka« w Słupsku".

Jeżeli macie więc ochotę na tradycyjne lody, ale przeraża Was wielogodzinne przygotowanie żółtek i śmietanki - może skusicie się na produkt od Magdy Gessler?

Fit przepisy - owocowe sorbety i nie tylko

Domowe lody można zrobić szybko, bez czekania czy kilkukrotnego miksowania mrożącej się porcji. Najłatwiejsza (i najzdrowsza) opcja to po prostu sorbety zrobione wyłącznie z owoców. Najczęściej wystarczy zblendować zamrożone owoce, a w razie potrzeby dolać trochę wody, by miksowanie było łatwiejsze.

Na Facebooku Ewy Chodakowskiej kilka lat temu pojawił się przepis na szybkie lody owocowe:

"Najprostszy przepis na sorbet? Arbuz, melon, mango - obrane - 1 szklanka. Owoc rozgnieć lekko widelcem. Włóż pulpę do foremki na lody. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. I gotowe!".

Również Ania Starmach, na swojej stronie aniastarmach.pl, podała przepis na lody truskawkowo-malinowe, gdzie połączyła 300 g truskawek, 150 g malin i 4 banany.

A co w sytuacji, gdy najdzie ochota na bardziej kremowe lody - podobne do tych tradycyjnych? Anna Lewandowska ma sposób na taką zachciankę! Na swojej stronie hpba.pl podała przepis na fit lody z mlekiem kokosowym. W jaki sposób je zrobić? Wystarczy zblendować 1 banan, 1 szklankę gęstego mleka kokosowego i odrobinę ekstraktu z wanilii, a następnie włożyć taką mieszankę do zamrażarki na minimum godzinę. Po tym czasie do lodów można dorzucić wiórki kokosowe i borówki do smaku.

Wystarczy jeden składnik?! Najszybsze domowe lody

Jak zrobić domowe lody ekspresowo? Bez wątpienia najszybsza opcja to po prostu zmiksowane zamrożonych bananów! Nie wierzycie? Spróbujcie, konsystencja jest naprawdę zachwycająca. Jak to zrobić? Bardzo dojrzałe banany, najlepiej z czarną już skórką, wystarczy obrać, pokroić i zamrozić w kawałkach. Powinny spędzić kilka godzin w zamrażarce. Następnym krokiem jest zblendowanie bananów i voilà - pyszne, słodkie i aksamitne lody gotowe!

Do bananów można dołożyć ulubione dodatki i taki przepis zaprezentowała Anna Lewandowska na swojej stronie hpba.pl. Do banana poleciła dołożyć pół garści daktyli (wcześniej namoczonych), pół łyżki kakao oraz 1,5 kostki gorzkiej czekolady.

Ewa Chodakowska również robiła domowe lody na bazie banana. Na profilu facebookowym wstawiła post, w którym poleciła połączyć: 60 g banana, 8 g masła orzechowego i 40 g jogurtu naturalnego. Taka porcja ma według trenerki 112 kcal.

Lubicie lody? Wolicie tradycyjne i aksamitne opcje na śmietance czy trochę bardziej fit rozwiązania - niczym od znanych trenerek-celebrytek?

Zobacz też:

Małgorzata Rozenek-Majdan chciała pozostać niezauważona. Pierś spłatała jej figla

Polska kremówka z "Financial Times". Zdziwisz się, co Anglicy o niej napisali
Celebryci, którzy mają znak zodiaku Bliźnięta! Czy znasz ich wszystkich?


pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Chodakowska | Anna Lewandowska | Magda Gessler | Anna Starmach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy