Ujawniono ceny wigilijnego menu Magdy Gessler. Siedem złotych za jedno uszko to dopiero początek
Choć Boże Narodzenie dopiero za miesiąc, część restauracji już udostępniła swoje wigilijne menu. Tak stało się również w przypadku "U Fukiera" Magdy Gessler, który już zaczął zbierać zamówienia na święta. Ceny cateringu mogą zszokować wielu.
Magda Gessler to bez wątpienia ikona polskiej sceny kulinarnej. Oprócz spełniania się w programie "Kuchenne rewolucje" w TVN, jest także właścicielką kilku polskich restauracji. Na przełomie lat, celebrytka mierzyła się z oskarżeniami na temat wysokich cen jej dań. W jednej z rozmów, otwarcie wyjawiła, że jej produkty nie muszą zadowalać wszystkich.
"Nikt nikogo nie zmusza do noszenia Diora ani Chanel, ani jeżdżenia Rolls-Royce'em. Jest demokracja, każdy pracuje na to, na co może. Nikt nikomu nie wybiera życia. Czasami życie wybiera niestety różne scenariusze. [...] Czy nas na to stać, czy nie, to zależy trochę od szczęścia, od naszej pracowitości... [...] To nie jest sprawiedliwe, nie jest demokratyczne, ale to jest prawda o życiu" - zżymała się w wywiadzie dla Wirtualnej Polski.
Choć kucharka z TVN nie ukrywa, że dania z jej restauracji nie należą do najtańszych, uwagę internautów zwróciły kwoty jej wigilijnego menu. Zgodnie z informacjami na stronie internetowej restauracji "U Fukiera", za 7 sztuk uszek zapłacimy aż 70 złotych. Taka cena może budzić kontrowersje, biorąc pod uwagę, że uszka stanowią jedynie niewielką część wigilijnego posiłku. 135 złotych wyniesie kurczak pieczony po polsku, a cena jednego pieroga to zawrotne 10 złotych. 900 ml zupy grzybowej to koszt aż 83 złotych.
Za kultową sałatkę jarzynową zapłacimy 43 złote. O złotówkę (w porównaniu do 2023 roku) zdrożał też śledzik pod pierzynką - obecnie kosztuje 59 złotych. Za barszcz czerwony musimy liczyć całe 67 złotych.
"Prawdziwy, pachnący barszcz czerwony jak rubin na zakwasie z buraków. Niezwykle aromatyczny. Ten zapach przywołuje moją Wigilię w domu rodzinnym... Nie wyobrażam sobie bez niego świąt" - czytamy w opisie cateringu.
Zobacz też:
Magda Gessler nie mogła wyjść ze zdziwienia. Od początku nie wyglądało to dobrze
Gessler czegoś takiego jeszcze nie przeżyła. Nagle padło: "nie będziesz mi dyktować warunków"
Gessler jest przekonana, że może pomóc restauratorom nie tylko w Polsce