Reklama
Reklama

Kulinarna sensacja. Ewa Wachowicz w niecodziennej roli na planie

Ewa Wachowicz, znana jako kulinarna ekspertka i prowadząca program "Ewa gotuje", udowadnia swoją wszechstronność, sięgając niedawno po zupełnie nowe narzędzie pracy. Nie bojąc się wyzwań, postanowiła sama stworzyć przedmiot codziennego użytku, a wszystko to zostało uwiecznione przez kamery.

Ewa mieszka w Krakowie i malowniczej Zawoi pod Babią Górą, jej dom nie jest tylko miejscem odpoczynku - stał się również miejscem działania i twórczej aktywności. W nowym sezonie programu "Ewa gotuje", który wystartował 2 marca, postanowiła zaskoczyć widzów, decydując się na nagranie części swojego kulinarnego show na świeżym powietrzu.

Ewa Wachowicz kobietą wielu talentów

W pierwszym odcinku Ewa zaprezentowała swoje zdolności nie tylko kulinarno-artystyczne, ale także rękodzielnicze. Wykorzystując drewniany warsztat, który należał kiedyś do jej taty, sięgnęła po narzędzia, aby własnoręcznie wyciąć i wyszlifować rustykalną deskę do krojenia.

Reklama

Ewa Wachowicz przygotowała żurek i muffinki

Podczas nagrania Ewa pokazała przygotowanie tradycyjnego polskiego żurku na świeżym powietrzu, co z pewnością było nietypowym doświadczeniem dla widzów. Następnie zabrała ich do ciepłej kuchni, gdzie przygotowała lokalny przysmak - kołacz zawojski, który był wyjątkowym dodatkiem do smakowitej miski z masłem naszpikowanym wędzoną rybą i oscypkiem.

Na zakończenie Ewa zaskoczyła widzów wyjątkowymi muffinkami z tartą marchewką i pestkami dyni, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kulinariów. Takie unikatowe połączenie smaków to tylko jedno z wielu zaskoczeń, które czekały na widzów w najnowszym sezonie "Ewa gotuje".

Jak przygotować kołacz zawojski?

SKŁADNIKI

  • ½ kg - mąki krupczatki
  • 25 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • ½ szklanki - ciepłego mleka
  • 125 g - masła
  • 2 - jajka
  • szczypta soli

  • MASA SEROWA
  • ½ kg - sera
  • 1 łyżka - masła
  • 1 - cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 - jajko
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej

Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić.

Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić. Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić.

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę). Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.

Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

Smacznego! 

Czytaj także: 

Czy pączki można mrozić? Ewa Wachowicz rozwiewa wątpliwości

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyśmienite faworki. To prawdziwy hit

Wachowicz pokazała się pierwszy raz od ślubu. Z radością ogłosiła: "Bardzo mi służy ten stan, nie widać?"



 

 

 

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy