Kulinarna sensacja. Ewa Wachowicz w niecodziennej roli na planie
Ewa Wachowicz, znana jako kulinarna ekspertka i prowadząca program "Ewa gotuje", udowadnia swoją wszechstronność, sięgając niedawno po zupełnie nowe narzędzie pracy. Nie bojąc się wyzwań, postanowiła sama stworzyć przedmiot codziennego użytku, a wszystko to zostało uwiecznione przez kamery.
Ewa mieszka w Krakowie i malowniczej Zawoi pod Babią Górą, jej dom nie jest tylko miejscem odpoczynku - stał się również miejscem działania i twórczej aktywności. W nowym sezonie programu "Ewa gotuje", który wystartował 2 marca, postanowiła zaskoczyć widzów, decydując się na nagranie części swojego kulinarnego show na świeżym powietrzu.
W pierwszym odcinku Ewa zaprezentowała swoje zdolności nie tylko kulinarno-artystyczne, ale także rękodzielnicze. Wykorzystując drewniany warsztat, który należał kiedyś do jej taty, sięgnęła po narzędzia, aby własnoręcznie wyciąć i wyszlifować rustykalną deskę do krojenia.
Podczas nagrania Ewa pokazała przygotowanie tradycyjnego polskiego żurku na świeżym powietrzu, co z pewnością było nietypowym doświadczeniem dla widzów. Następnie zabrała ich do ciepłej kuchni, gdzie przygotowała lokalny przysmak - kołacz zawojski, który był wyjątkowym dodatkiem do smakowitej miski z masłem naszpikowanym wędzoną rybą i oscypkiem.
Na zakończenie Ewa zaskoczyła widzów wyjątkowymi muffinkami z tartą marchewką i pestkami dyni, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kulinariów. Takie unikatowe połączenie smaków to tylko jedno z wielu zaskoczeń, które czekały na widzów w najnowszym sezonie "Ewa gotuje".
SKŁADNIKI
- ½ kg - mąki krupczatki
- 25 g - drożdży
- 1 łyżeczka - cukru
- ½ szklanki - ciepłego mleka
- 125 g - masła
- 2 - jajka
- szczypta soli
- MASA SEROWA
- ½ kg - sera
- 1 łyżka - masła
- 1 - cebula
- sól
- pieprz
- 1 - jajko
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić.
Na patelni roztopić łyżkę masła i zezłocić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć do sera. Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Doprawić gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Do mąki z zaczynem wybić jajka i wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Posolić. Wymieszać łyżką. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi objętość przełożyć na blachę oprószoną mąką krupczatką i delikatnie rozciągnąć dłońmi (jak ciasto na pizzę). Nałożyć farsz serowy i równo rozprowadzić.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Smacznego!
Czytaj także:
Czy pączki można mrozić? Ewa Wachowicz rozwiewa wątpliwości
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyśmienite faworki. To prawdziwy hit