Magda Gessler gorzko o nawykach żywieniowych Polaków. To tych produktów jemy zdecydowanie za mało
Magda Gessler, znana restauratorka i osobowość telewizyjna od lat - jak słyszymy w czołówce jej programu - "zmienia oblicza polskiej gastronomii". W jednym z najnowszych wywiadów wypowiedziała się temat sposobu odżywiania Polaków. Wskazała, jakie produkty dominują, a co nieczęsto ląduje na naszych talerzach.
Magda Gessler uchodzi za ikonę polskiego świata gastronomii. Od 2010 roku jest prowadzącą programu "Kuchenne rewolucje", w którym przeprowadza metamorfozy restauracji. Od 2012 roku zasiada w jury show "MasterChef". Jest także autorką kilku książek poświęconym kulinariom, m.in. "Kuchnia, moja pasja", "Kocham gotować" - Magdy Gessler przepis na życie" oraz "Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler".
Jako znana restauratorka, Gessler często wypowiada się na temat poprawnego sposobu odżywania. W jednym z najnowszych wywiadów dla serwisu Jastrząb Post postanowiła ocenić nawyki żywieniowe mieszkańców Polski. Według niej, spożywamy za dużo mięs, szczególnie wieprzowiny. Na naszych talerzach brakuje z kolei solidnej dawki warzyw.
"Stanowczo jemy za dużo wędlin. To jest jakiś obłęd. Za dużo wieprzowiny, ale ona jest najtańsza, a za mało warzyw. W dalszym ciągu za mało" - wyznała.
Oprócz oceny polskich nawyków żywieniowych, restauratorka otworzyła się także na temat swojego sposobu odżywiania. Okazuje się, że 71-latka rezygnuje z produktów odzwierzęcych z masowej produkcji. Stawia z kolei na ekologiczne mięso, takie jak wątróbki gęsie.
"Nie znajdziemy kurczaka i jajek z masowej produkcji oraz wątróbek kurzych, które są pełne hormonów. U mnie jada się wątróbki gęsie, nietuczone" - dodała w rozmowie.
Zobacz też:
Sensacyjne doniesienia ws. Magdy Gessler. Wyrzucono ją z restauracji
Gessler czegoś takiego jeszcze nie przeżyła. Nagle padło: "nie będziesz mi dyktować warunków"
Magda Gessler nie mogła wyjść ze zdziwienia. Od początku nie wyglądało to dobrze